Email

info@lambdavalencia.org

Telèfon

96 334 21 91 | InfoROSA: 96 391 32 38

Adreça

C/ República Argentina, 22
46021 València

Lambda s’uneix a diverses organitzacions de drets humans, ONGs, organitzacions internacionals i esglésies, per a donar suport a la iniciativa de la Caravana Humanitària per la Vida en el Baix Atrato. Chocó. Colòmbia.

El Chocó és un dels 32 departaments de Colòmbia, localitzat en el nord-oest del país, a la regió del Pacífic colombià. Comprén les selves del Dóna-rién i les conques dels rius Atrato i Sant Joan. La seua capital és la ciutat de Quibdó.

Els habitants del Chocó són en la seua majoria afro colombians 75,68%, seguit de pobles indígenes 11,9%, mestissos 7,42% i blancs 5,01%.

En 2018 més del 58% de la població del Chocó és considerada pobre, és a dir, que viu amb menys de 2,5$ USD diaris, en l’àmbit nacional representen el 29% de la població en aquesta condició. Al seu torn el que el DANE (Departament de Nacional d’Estadístiques) considera com a pobresa extrema, 1,23$ USD per dia és del 33% en el Chocó i del 8% en la resta del país. Xifres altíssimes, quan a més, prenem en compte que el càlcul de pobresa aquesta per davall de la pobresa que es viu, ja que amb 3$ USD per dia, ningú ix de la pobresa a Colòmbia. Qualsevol que siguen els indicadors en matèria de salut, educació, habitatge i altres necessitats bàsiques, les xifres mostren el mateix panorama desolador.

Les comunitats que es recorreran en la Caravana corresponen als municipis del Carmen del Darién i Riosucio, que juntament amb Acandí, Unguía, Riosucio, Belén de Bajirá, componen el Baix Atrato. Són comunitats que estan vivint un context de guerra molt forta, a causa dels enfrontaments entre els actors armats del conflicte, (Exèrcit Nacional, paramilitars i guerrilla), la qual cosa ha comportat al fet que aquestes comunitats afro descendents i indígenes es troben moltes confinades, amenaçades, desplaçades i, els seus líders i liderasses assassinats, van 17 en aqueixa regió.

El Baix Atrato té una posició estratègica i una gran diversitat biològica, els seus recursos representats en grans quantitats d’or, fusta, pesca, sòls fèrtils i altres, han generat una conjuntura on els extrems de la riquesa per a uns pocs i la pobresa per a les comunitats conviuen diàriament.

Unit a la pobresa extrema, a la falta d’institucionalitat i inversió social per part de l’Estat per a satisfer les necessitats bàsiques dels seus pobladors, se suma hui la disputa pel control territorial de part de les màfies del narcotràfic i les Autodefenses Gaitanistas de Colòmbia. (AGC), escalant la confrontació amb l’ELN. Aquesta confrontació ha deixat en els últims mesos nombrosos desplaçats.

En l’audiència 172 de la Comissió Interamericana de Drets Humans-CIDH, el passat 7 de maig va ser exposada, a través de sessions de seguiment a mesures cautelars, la difícil situació humanitària que es viu en el Baix Atrato.

Objectius de la Caravana

  • Visibilitzar nacionalment i internacionalment la situació de crisi humanitària que viuen les comunitats.
  • Visibilitzar la situació d’abandó estatal en què estan immerses aquestes comunitats.
  • Contribuir a l’enfortiment d’iniciatives que permeten la defensa de la vida, l’aigua i el territori.
  • Donar suport al procés d’articulació entre organitzacions nacionals i internacionals.
  • Realitzar una missió mèdica, per a pal·liar una mica la greu crisi en salut que viuen aquestes comunitats, i recollir de manera professional, les necessitats més urgents que en tema de salut pateixen els habitants d’aquesta zona, així com portar medicines útils per a la població.
  • Compartir amb les comunitats, portant alegria i compromís, a través de diferents manifestacions artístiques i culturals.
  • Realitzar un Informe final de Caravana que servirà per a recollir els inputs d’aquesta per escrit, sistematitzar-los i tindre un document base per a donar-lo a conéixer en l’àmbit nacional i internacional.
  • Desenvolupar una estratègia comunicacional en l’àmbit nacional i internacional, emetent articles de premsa, publicacions en les xarxes socials, i en programes de ràdio i una producció audiovisual, que de compte dels resultats de la Caravana, la qual cosa hem vist i viscut.

Recorregut

El 5 d’agost es realitzarà una roda de premsa en Medellín, el 6 la Caravana es dirigeix cap al Baix Atrato amb esdeveniments previstos en les conques dels rius Jiguamiando, Curvarado, Truando, Chintado i Salaqui. Es fa un tancament de Caravana en Riosucio el 12 d’agost al matí i el 13 una roda de premsa en Medellín amb els resultats de la Caravana. En el desenvolupament del descrit s’espera generar intercanvis culturals, socials, ecumènics i artístics, a més d’una brigada mèdica en les zones més apartades, mentre que feia fora, esperem generar visibilitat i opinió a favor de les comunitats i de les seues exigències pel respecte dels seus drets.

 

 

Share This