Email

info@lambdavalencia.org

Telèfon

Oficina: 96 334 21 91
InfoROSA: 96 391 32 38

Adreça

Av. Primer de maig, 55,
46017 – València

Calendari de dates assenyalades

Al llarg de l’any es commemoren tot tipus d’esdeveniments i celebracions. Qualsevol dia és bo per a celebrar, per exemple, que l’esport té un potencial enorme en la creació d’un entorn de respecte i comprensió, per a recordar que hi ha dones que pateixen violència de gènere o persones que encara avui dia són objecte de la discriminació.

Algunes d’aquestes dates poden ser molt útils per a complir amb els nostres objectius docents però a voltes, per desconeixement, les deixem passar.

Per aquesta raó hem creat una llista amb informació presa de diferents fonts que inclou dates, que de forma directa o de forma transversal, poden servir-nos per a abordar la diversitat sexual, de gènere i familiar en l’aula.

Les dates marcades en roig estan directament relacionades amb la diversitat sexual i de gènere. Les marcades en blau són dates en les quals es poden abordar aquests temes de forma transversal. 

27 de gener:

Dia en record de les víctimes de l’holocaust

La data es deu a l’alliberament per part de l’exèrcit soviètic en 1945 del major camp de concentració d’extermini nazi que va existir, el situat en Auschwithz-Birkenau, a Polònia.

En aquesta data pot abordar-se com en aquest i en la resta de camps de concentració, al costat dels jueus, es va tancar a homes gais i dones lesbianes sent marcats amb triangles roses i negres respectivament.

19 de febrer:

Dia internacional contra la LGTBfobia en l’esport

El 19 de febrer se celebra el dia contra la LGTBfobia en l’esport, ja que aqueix dia en 1961 va nàixer Justin Fashanu (primer futbolista professional que va eixir de l’armari i que es va acabar suïcidant-se per la pressió rebuda).

1 de març:

Dia de la zero discriminació

Aquest dia cerca evitar la discriminació davant qualsevol situació de diferència en credos religiosos, races, patiments físics i un altre tipus d’aspectes que puguen vulnerar el dret de viure amb llibertat i sense límits institucionals, fronteres o grups.

En aquesta data pot abordar-se la discriminació a la població LGTB com una forma de vulnerar els drets humans.

15 de març:

Dia de la visibilitat trans

 

En aquesta data es commemora l’aniversari de la Llei 3/2007 de canvi registral de nom i sexe que va suposar el primer avanç significatiu en els drets de les persones trans.

23 d’abril:

Día del llibre

 

El seu origen es remunta a 1926. I es deu al fet que un 23 d’abril morien Cervantes, Shakespeare o Garcilaso de la Vega. Per aquest motiu va ser l’escollida per la Conferència General de la UNESCO per a rendir un homenatge mundial al llibre i als qui els escriuen així com fomentar el plaer de la lectura i respectar la seua insubstituïble contribució al progrés social i cultural.

En aquesta data es pot aprofitar per a oferir a l’alumnat llibres que aborden la diversitat sexual, de gènere i familiar de forma positiva.

26 d’abril:

Día de la visibilitat lèsbica

 

Des de 2008, se celebra a Espanya el Dia de la Visibilitat Lèsbica per a reclamar el paper que els correspon a les dones lesbianes en l’espai públic. Aquest dia es fa una crida a les lesbianes que treballen en l’àmbit públic a mostrar-se i ser un referent social positiu que contribuïsca a l’eliminació de prejudicis i lesbofobia entre la població general.

15 de maig:

Dia de les families

 

Les Nacions Unides consideren que la família constitueix la unitat bàsica de la societat i per açò va proposar aquesta data per a posar de rellevància les qüestions socials, econòmiques i demogràfiques que els afecten i així crear consciència sobre el paper de les famílies en la promoció de l’educació de la primera infància i les oportunitats d’aprenentatge permanent per a xiquetes, xiquets i joves.

Aquesta data és ideal per a posar de manifest tots els models de família existents i especialment les famílies LGTB.

1 de maig:

Día del treball

 

Jornada reivindicativa dels drets dels treballadors i treballadores. Té com a origen l’homenatge als màrtirs de Chicago, sindicalistes anarquistes que van ser executats a Estats Units per participar en les jornades de lluita per la consecució de la jornada laboral de 8 hores, que van tenir el seu origen en la vaga iniciada l’1 de maig de 1886.

Pot aprofitar-se per a parlar de la discriminació laboral que encara avui es pateix entre la població LGTB.

17 de maig:

Dia internacional contra la LGTBfobia

 

Es va escollir aquesta data doncs coincideix amb l’eliminació de l’homosexualitat de la llista de malalties mentals per part de l’Assemblea General de l’Organització Mundial de la Salut (el que va tenir lloc el 17 de maig de 1990).

El seu objectiu principal és el de coordinar tot tipus d’accions que servisquen per a denunciar la discriminació que són objecte les persones lesbianes, gais, trans, bisexuals o qualsevol altra persona que visca la diversitat sexual i de gèneres i per a fer avançar els seus drets a tot el món.

28 de juny:

Dia del Orgull LGTB

 

En aquest dia es commemoren els disturbis de *Stonewall (Nova York, Estats Units) de 1969, que van marcar l’inici del moviment d’alliberament LGTB.​ En alguns països, la data original de celebració de l’Orgull sol desplaçar-se al primer dissabte anterior o posterior al 28 de juny, encara que també pot modificar-se en cas que coincidisca amb altres actes rellevants (eleccions polítiques, celebracions massives) o per a commemorar altres efemèrides locals d’esdeveniments rellevants per al col·lectiu.

La noció bàsica de «orgull LGTB» resideix que cap persona ha d’avergonyir-se del que és, siga el que siga la seua identitat de gènere o la seua orientació sexual. Des d’un punt de vista lingüístic, el terme «orgull» designa l’amor propi o l’estima que cada persona té de si mateixa com a mereixedora de respecte o consideració.

Aquesta definició transmet la idea d’una dignitat intrínseca que tot ésser humà posseeix i que no ha de veure’s afectada per les seues vivències. En aquest sentit, un concepte equivalent seria parlar de «dignitat LGTB».

Encara que la manifestació és l’acte més rellevant, tot un seguit de activitats lúdiques, culturals i reivindicatives se celebren entorn d’aquesta data, és per açò que cada vegada aquesta mes generalitzat el concepte de “Mes de l’orgull” per a referir-se a juny.

14 de juliol:

Dia Internacional de la Visibilitat no Binària

 

El 14 de juliol es commemora el Dia Internacional de la Visibilitat No Binària, el qual té com a objectiu destacar que hi ha persones que no s’identifiquen ni com a dona ni com a home, que han de ser reconegudes socialment i jurídicament, i que el seu dret a definir la seua identitat de gènere ha de ser respectat i garantit.

Es va triar esta data pel fet que es troba en mig entre el Dia Internacional de la Dona i el Dia Internacional de l’Home.

12 d’agost:

Dia de la Joventut

 

El 17 de desembre de 1999, l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar aquesta data com el Dia Internacional de la Joventut ja que la joventut és essencial per al canvi social, el desenvolupament econòmic i la innovació tecnològica, així com del manteniment i el foment de la pau. Malgrat la seua gran importància, la joventut és al mateix temps víctima dels grans canvis de la societat i una gran part de la població civil que es veu perjudicada pels conflictes armats.

Es pot aprofitar aquesta data per a abordar una de les qüestions que mes interessa i preocupa a la nostra joventut, la seua identitat i la vivència de la seua orientació sexual.

23 de setembre:

Dia de la visibilitat bisexual

 

Va ser celebrat per primera vegada en 1993​. És una crida a la reivindicació per part de totes les persones per a reconèixer i celebrar la bisexualitat, la història bisexual, la comunitat i la cultura bisexual i a les persones bisexuales en les seues vides.

Aquesta celebració de la bisexualitat de forma específica, va ser concebuda com una resposta als prejudicis i la marginació de les persones bisexuals per part de la societat heterosexual i fins i tot parteix de la pròpia comunitat homosexual.

11 d’octubre:

Dia de l’eixida de l’armari

 El dia per a eixir de l’armari és un dia internacional de presa de consciència sobre els drets humans de lesbianes, gais, trans, bisexuals i qualsevol altra identitat o orientació no normativa, emfatitzant en què la més bàsica i millor forma d’activisme, és eixir de l’armari enfront de la família, amistats, en el centre educatiu o en el lloc de treball.

26 d’octubre:

Dia de la visibilitat intersexual

 

L’esdeveniment commemora la primera manifestació pública per persones amb situacions de intersexualitat a Amèrica del Nord, el 26 d’octubre de 1996, fora de la seu a Boston, on la Acadèmia Americana de Pediatria convocava la seua conferència anual. 

Aquest dia es reivindica la visibilitat de les persones que viuen situacions de intersexualitat a qualsevol nivell (cromosòmic, hormonal o gonadal), així com de les discriminacions que pateixen.

 

20 de novembre:

Dia universal de la infància

 

És un dia dedicat a tots els xiquets i xiquetes del món. És una celebració pels avanços aconseguits, però sobretot és un dia per a cridar l’atenció sobre la situació de les xiquetes i xiquets més desfavorits, donar a conèixer els drets de la infància i conscienciar a les persones de la importància de treballar dia a dia pel seu benestar i desenvolupament.

En aquest dia pot abordar-se els drets de les xiquetes i xiquets trans i en situació de intersexualitat així com la vulneració constant dels seus drets.

25 de novembre:

Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra la dona.

En 1999, l’ONU va declarar cada 25 de novembre com a Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra la Dona, en honor a les germanes Mirabal, Minerva, Pàtria i María Teresa, assassinades el 25 de novembre de 1960 per ordre del dictador Rafael Leónidas Trujillo, del que eren opositores. Aquesta data simbolitza el rebuig de tota la societat cap a la violència que pateixen les dones en tots els àmbits de la seua vida.

Pot aprofitar-se aquest dia per a recordar la doble discriminació que pateixen les dones amb orientacions o identitats no normatives.

10 de desembre: 

Dia dels drets humans

Va ser establit per l’Assemblea General de les Nacions Unides (ONU) en 1950, per a difondre els valors consagrats en la Declaració Universal realitzada per aqueix mateix organisme en 1948.

Pot usar-se per a reivindicar els drets de la població LGTB com a drets humans i recordar que en molts països se segueixen sense respectar.

Share This