Des del programa “Emergència social” hem atés de manera individualitzada a 326 persones en tres anys. Vàrem posar en marxa aquest programa durant el confinament per la pandèmia de la COVID-19. En eixe any, el 2020, van tirar una mà a 97 persones; en 2021 es va atendre 48 persones, en 2022 van ser 50 i en 2023 la xifra ha ascendit a 228 persones repartides en 176 famílies en les quals 18 són menors.
Les ajudes directes que entreguem es divideixen en dos tipus: aliments i productes d’higiene personal i de la casa. «Durant la pandèmia va ser evident que la situació de moltes persones era d’extrema necessitat i decidim atendre eixa emergència en la mesura de les nostres possibilitats», explica Marina Valiente, gerenta de Lambda, «i en realitat el programa continua sent necessari, més enllà de les persones a les quals va atendre en aquell primer moment».
El repartiment regular del programa compta amb l’atenció d’una persona tècnica i d’un grup de persones voluntàries. A més d’aquesta ajuda urgent, derivem les persones a altres servicis on poden rebre atenció psicològica i orientació sociolaboral.
Perfils atesos
El primer any del programa es va sufragar de manera íntegra amb recursos de la pròpia entitat i la majoria de les persones ateses van ser persones trans que exerceixen el treball sexual, donada la situació de falta de recursos a la que es van veure abocades per les restriccions sanitàries.
En els dos anys següents, el perfil de persones beneficiàries s’ha ampliat i inclou també a altres persones del col·lectiu com a majors que viuen soles o persones en situació de carrer. Durant el Nadal de 2022, Lambda va organitzar una recollida d’aliments i productes de primera necessitat per a les persones del col·lectiu LGTBI+ en situació de pobresa i exclusió social amb la qual van arribar a reunir 140 quilos.
El programa compta amb finançament de l’Ajuntament de València i de la Conselleria de Serveis socials, Igualtat i Habitatge de la Generalitat Valenciana, a més dels recursos propis que Lambda aporta des de l’inici.