Email

info@lambdavalencia.org

Telèfon

Oficina: 96 334 21 91
InfoROSA: 96 391 32 38

Adreça

Av. Primer de maig, 55,
46017 – València

Des de Lambda, col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar, defensem aquest 8 de març que els drets de les dones són drets humans, inclosos els drets de les dones trans. «El feminisme és l’única ferramenta efectiva perquè totes les persones tinguen les mateixes oportunitats i que ninguna es quede enrere», assegura Tina Belando, una de les dones que protagonitzen l’acció reivindicativa que hem preparat aquest 8M.

Lambda participarà, com cada any, en els diferents actes reivindicatius feministes de València que substitueixen enguany la tradicional manifestació, i portarem endavant diferents accions reivindicatives en les nostres xarxes socials al llarg de tot el cap de setmana i el dilluns 8 de març, quan es llançarà el video amb testimonis de dones plurals.

Cinc dones es visibilitzen com a dones LTB en eixe video que estarà disponible al nostre canal de youtube (pots accedir, fent clic ací) el mateix 8 de març. Elles són Estefany Saldarriaga, activista colombiana que viu a València des de fa 6 mesos; María Homsani, activista trans i representant de Lambda en el Consell Consultiu Trans de la Comunitat Valenciana; Maya Butler, que es defineix com a dona pansexual; Nhabi, una de les coordinadores del Grup d’Assessorament en Temes Trans de Lambda; i Tina Belando, dona bisexual visible.

Un any més, des de Lambda reivindiquem l’espai de les dones lesbianes, trans i bisexuals, i tractem de fer visibles les nostres realitats, així com també, les diferents interseccionalitats que ens travessen: orientació sexual, identitat de gènere, ètnia, diversitat funcional, discapacitat, edat, complexió corporal, estat serològic, procedència i moltes més… perquè no hi ha una única forma de ser dona.

Dones plurals

Nhabi reflexiona en la seua intervenció sobre què suposa ser una dona trans i bisexual: «És una pregunta complicada. És veritat que a nivell físic i a nivell de comportament jo tinc aspectes que socialment solen associar-se més als homes però, realment, quina dona compleix tots els estereotips o tot allò que s’associa a la feminitat i a les dones en la societat?».

8M drets humans de les dones

Considerem que la lluita «contra el masclisme, el sexisme i el patriarcat només és possible des del feminisme, la sororitat i la interseccionalitat» perquè, com explica Maya Butler, una altra dona participant al video, «hi ha dones de color i negres que són trans i pateixen de racisme i de transfòbia, i no podem oblidar que el sistema de gèneres, cisgènere, ha sigut creat pel sistema de la supremacia blanca i aquests dos sistemes van junts per donar el poder sempre a les mateixes persones».

I les persones del col·lectiu LGTB+ tenim poder, dignitat i som un exemple de resiliència. Estefany Saldarriaga, que ve «d’un lloc on et maten per tot», creu que «són més els casos de persones que assumeixen les situacions dolentes i les utilitzen com un motor per a continuar endavant, per a transformar les realitats i l’entorn».

Destaquem enguany les reivindicacions de les companyes trans, sobretot aquelles relacionades amb la feina com a recurs que proporciona dignitat i independència: «Històricament el 8M ha sigut el dia de la dona treballadora, aleshores quin millor dia per a reivindicar el treball per a les dones trans que pateixen una gran tasa d’atur i discriminació en l’àmbit laboral», explica María Homsani.

I també en relació a les discriminacions masclista, lesbofòbica, trànsfoba i bifòbica dins de l’àmbit laboral, davant les quals es fa imprescindible la implantació de mesures dirigides a erradicar-les, i incentius per a entitats públiques i privades que afavorisquen la integració i inserció laboral, especialment de les dones trans.

Més reivindicacions de les dones LTB

Enguany, al voltant del dia de les dones, continuem exigint:

  • L’aprovació immediata de la Llei Trans Estatal que reconega els drets de les persones trans, la qual cosa començaria a saldar el deute històric que com a societat tenim amb aquestes persones. L’exemple de la nostra llei trans valenciana demostra que reconéixer els drets humans de les persones trans no posa en perill els drets de les dones.
  • La modificació de la Llei 3/2007 que encara considera malaltes a les dones trans, al mantindre mesures com la obligatorietat de disposar del diagnòstic mèdic de disfòria de gènere per a canviar el gènere assignat en nàixer en tots els registres.
  • Exigim la integració de protocols d’atenció mèdica i ginecològica específics i adaptats a les dones lesbianes, bisexuals i trans, amb especial atenció a com són nomenades i tractades aquestes últimes als centres de salut.
  • Urgim l’aprovació de la Llei Estatal d’Igualtat LGTBI i l’Ordre ministerial que ens garantisca a totes l’accés a les tècniques de reproducció assistida. També exigim mesures legislatives respecte a la filiació directa i per adopció, per a evitar discriminacions en parelles de dones, i possibles conflictes en relació amb les criatures, així com la possibilitat d’inscripció directa en el Registre Civil des del centre hospitalari en els casos de bebés amb dues mares, en igualtat de condicions amb les parelles heterosexuals.
  • Demanem la formació i sensibilització del personal de les institucions geriàtriques, així com dels cossos i forces de seguretat de l’Estat sobre les realitats i necessitats de les dones lesbianes, trans i bisexuals.
  • Reclamem programes de formació i informació adreçats a tots els centres educatius perquè incorporen la diversitat afectiva-sexual, de gènere i familiar en el seu currículum i nivells formatius, visibilitzant especialment les realitats i els drets de les dones lesbianes, bisexuals i trans.
  • Reivindiquem el dret d’asil en l’Estat espanyol per a dones lesbianes, bisexuals i trans en igualtat de condicions amb la resta de persones sol·licitants, parant atenció a les múltiples violències que pateixen per la seua orientació sexual i identitat de gènere als seus països d’origen.

8M drets humans de les dones

Per tot açò, reivindiquem els nostres drets mitjançant un feminisme que entenga la diversitat com un valor positiu, un feminisme necessàriament ampli i inclusiu que aborde les múltiples discriminacions que ens travessen i establisca sinergies entre dones diferents que es reconeixen, es troben i lluiten unides pels drets universals de totes les dones.

Dones lesbianes, trans i bisexuals sempre visibles!! Visca la lluita feminista!!

Share This