Ací tens el link al projecte de llei integral Trans. En breu vos facilitarem l’accés al document definitiu aprovat avuí a les Corts Valencianes.

Han estat més dos anys de negociacions i tota una vida de lluita per a aconseguir que, finalment, s’aprove una llei que reconega les persones trans com persones amb igualtat de drets i oportunitats. La llei integral del reconeixement del dret a la identitat i expressió de gènere, votada hui per les Corts i aprovada al ple, ha comptat amb els vots favorables de Compromís, PSPV, Podem i Ciutadans i els vots en contra del PP. Des de Lambda ens haguera agradat que aquesta llei tirara endavant amb els vots favorables de tots els partits de la càmera, encara que no ens sorprén la postura del Partit Popular que mai ha mostrat cap sensibilitat amb el nostre col·lectiu. Han perdut una oportunitat de tornar la dignitat a les persones trans i eixe era un deute històric que ens corresponia pagar a totes i tots, també al Partit Popular.

A partir del grup de treball que va engegar la Direcció General d’Igualtat en la Diversitat ja fa més de 2 anys, integrat per totes les Conselleries implicades, grups parlamentaris, entitats i persones expertes, per tal d’articular una proposta, el més consensuada possible, es va conformar un altre grup de treball de la Llei Trans format exclusivament per col·lectius que treballem les realitats trans al País Valencià: Lambda, Ampgyl, Chrysallis, Fundación Daniela i Diversitat, que es va sumar a l’últim tram de negociacions, amb la tasca de redactar un esborrany inicial de la Llei i d’orientar, assessorar i supervisar els diferents grups polítics perquè la redacció de la llei responguera el màxim possible a les necessitats reals d’aquest col·lectiu.

Àlec Casanova, vocal de Suport Legislatiu de Lambda i coordinador del Grup de la Llei: “Han estat anys intensos de treball, és cert. Però les persones trans portem una vida sencera de lluita i hem d’estar orgulloses perquè aquesta llei parteix d’una demanda històrica del nostre col·lectiu. Les identitats trans no constitueixen malalties. Sols nosaltres podem decidir sobre la nostra identitat. Amb aquesta llei, la decisió és nostra.”

A més de l’autodeterminació de les persones trans, la nova llei també regularà, entre altres qüestions, l’atenció sanitària dins del sistema públic de Salut, la tipificació dels delictes per agressions transfòbiques, i les bonificacions per a empreses que contracten persones trans. Molts canvis que, des de Lambda, estem tractant d’agrupar, unificar i simplificar.

El nostre treball no ha acabat encara, ans al contrari; sols acaba de començar. Estarem vigilants per tal que tot el que es contemple en la llei es duga a terme dins dels terminis establerts i, a més, seguirem treballant des de Lambda per tal de poder oferir a totes aquelles persones trans que ho necessiten, l’assessorament i l’acompanyament en el seu procés.